Kina: Nećemo mirno stajati ako SAD postavi rakete

Svijet

Kina je danas saopštila da neće “mirno stajati sa strane” i da će preduzeti kontramjere ukoliko SAD postave rakete srednjeg dometa u indo-pacifičkom regionu.

 

Kineski šef za kontrolu oružja Fu Cong upozorio je susjedne zemlje da ne dozvole Americi da takvo oružje rasporedi na njihovoj teritoriji.

 

Administracija predsjednika Donalda Trampa povukla je SAD iz Sporazuma o kontroli naoružanja iz vremena hladnog rata sa Rusijom.

 

Fu je rekao da Kina nema namjeru da potpiše trostrani sporazum o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, ali da će biti uključena u razgovore o razoružanju.

 

Kina je veoma zabrinuta jer SAD planiraju da razviju rakete srednjeg dometa i da ih rasporedi u azijsko-pacifički region, izjavio je Cong.

 

“Veoma smo zabrinuti zbog planova SAD da se razviju i testiraju rakete srednjeg dometa. Zabrinuti smo i zbog stavova zvaničnika američke administracije o tome da se u bliskoj budućnosti te rakete rasporede u azijsko-pacifički region”, rekao je on, prenosi Tas.

 

On je dodao da Kina žali i zbog toga što su SAD odlučile da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom (INF), dodajući da Kina smatra da je to još jedan jednostran potez i odustajanje od međunarodnih obaveza.

 

Američki sekretar odbrane Mark Esper rekao je tokom sastanaka koji su se za vikend održavali u Aziji da Amerikanci žele da u narednim mjesecima rasporede rakete srednjeg ranga u indo-pacifičkom regionu.

 

Australijska ministarka odbrane Melisa Prajs rekla je da ta zemlja neće biti baza za projektile.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *