U Kašmiru zabranjena okupljanja, ukinute telekomunikacije

Svijet

Sporna teritorija Kašmir već dva dana je bez telekomunikacija nakon što je Indija prekinula televizijske, telefonske i internet veze kako bi spriječila organizovanje protesta nakon ukidanja posebnog ustavnog statusa te himalajske regije.

 

Kako bi povećala kontrolu nad tim većinski muslimanskim područjem, indijska vlada ukinula je ustavnu autonomiju savezne države Džamu i Kašmir, područja koje je dugi niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom.

 

Odluka je objavljena nekoliko sati nakon što su vlasti u Kašmiru, na koji prava polaže i Pakistan, uvele totalnu blokadu telekomunikacija i uhapsile tamošnje lidere, uključujući dva bivša premijera.

 

“Negativna reakcija na odluku Nju Delhija bila je neizbježna jer je mnogi u regionu smatraju kršenjem povjerenja”, rekao je Šah Fesal, vođa Narodnog pokreta Džame i Kašmira.

 

“Mogli bismo svjedočiti snažnoj reakciji kada ne budu pazili”, rekao je Fesal za “Reuters” i dodao da to narod smatra činom poniženja.

 

Bezbjednosne snage ispalile su suzavce i gumene metke na sporadične proteste u glavnom gradu Kašmira Srinagaru, rekao je policijski funkcioner koji nije želio da mu se navodi identitet.

 

“U nekim dijelovima grada došlo je do napada kamenjem”, dodao je.

 

Napetosti u Kašmiru rastu od kada su indijski funkcioneri upozorili na moguće militantne napade pakistanskih grupa.

 

Pakistan je odbio takve navode, ali hiljade zabrinutih Indijaca napustile su regiju tokom vikenda.

 

Naoružana policija se u gradu Srinagaru nalazi na svakih nekoliko stotina metara, a zabrana okupljanja za više od četiri osobe na javnim mjestima nastavila se u utorak.

 

Obrazovne ustanove i većina trgovina u stambenim četvrtima su zatvorene.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *