Obilježeno 74 godine od bombardovanja Nagasakija

Svijet

U Nagasakiju je obiljeležena 74. godišnjica od kada su Sjedinjene Američke Države bacile atomsku bombu na taj japanski grad.

 

Gradonačelnik Nagasakija Tomišisa Taue pozvao je na komemorativnoj svečanosti vladu Japana da hitno potpiše sporazum Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuje nuklearno oružje.

 

“Japan mora da potpiše i ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja što prije je moguće, kao jedina zemlja na svijetu koja je iskusila razaranje izazvano njegovom primjenom”, naveo je Taue u godišnjoj deklaraciji.

 

On je i na prethodnim komemoracijama pozivao vladu da potpiše Sporazum, ali je ove godine njegov apel bio jači i direktniji, prenosi agencija Kjodo.

 

Sporazum su u julu 2017. godine usvojile 122 članice UN, ali on još nije stupio na snagu jer ga nije ratifikovalo 50 zemalja, a Japan je među zemljama koje odbijaju da ga potpišu.

 

Premijer Šinzo Abe rekao je na današnjoj svečanosti da će Japan nastaviti da se trudi da bude most između nuklearnih sila i zemalja koje ne poseduju nuklearno oružje i da stvori svet bez nuklearnog oružja.

 

On, međutim, nije spomenuo sporazum o zabrani nuklearnog oružja, navodi Kjodo.

 

Abe je u utorak, poslije komemorativne svečanosti u Hirošimi, na koju je bačena prva nuklearna bomba, izjavio da Japan ne razmatra mogućnost da se pridruži Sporazumu jer on, kako je rekao, ne odražava bezbednosnu stvarnost.

 

Svečanosti u Parku mira u Nagasakiju danas su prisustvovali predstavnici 70 zemalja, uključujući svih pet nuklearnih sila, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

 

Minut ćutanja je održan u 11:02 po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada je 9. avgusta 1945. godine atomska bomba pod šifrovanim nazivom “debeli dječak” eksplodirala nad Nagasakijem, tri dana nakon što su SAD bacile prvu atomsku bombu na Hirošimu.

 

Procjenjuje se da su 74.000 ljudi umrle od posledica bombardovanja do kraja 1945. godine.

 

Komemoracije u dva japanska grada održane su u vrijeme zabrinutosti oko nove trke u naoružanju, nakon što su se SAD prošle nedjelje zvanično povukle iz Sporazuma o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa, koji su potpisale sa Rusijom 1987. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *