Iran poslao razarač s raketama dugog dometa u Adenski zaliv

Svijet

Iran je poslao u Adenski zaliv pomorski razarač naoružan sistemom raketa dugog dometa, kako bi zaštitio iranske brodove koji plove tom rutom, javila je danas državna Pres televizija.

 

Televizija je brod opisala kao najnapredniji iranski razarač, prenosi Rojters.

 

U pratnji će biti i logističko plovilo, kao i nosač helikoptera.

 

Portparol iranske vlade rekao je u ponedjeljak da je Iran prodao naftu s tankera koji je, nakon što su brod nekoliko sedmica u zatočeništvu držali britanski marinci, oslobodio Gibraltar, a vlasnik tankera odlučiće koja je iduća destinacija.

 

Kako je prenijela novinska agencija IRIB, glasnogovornik nije rekao ko je kupio naftu.

 

Nakon što je Gibraltar oslobodio tanker Adrian Darya 18. avgusta, SAD je rekao da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio tanker u dostavljanju nafte Siriji, što je izvorno bio razlog za zapljenu broda, jer je dostavljanje nafte Siriji protivno međunarodnim sankcijama.

 

“Islamska Republika Iran prodala je naftu s broda i sada će vlasnik i kupac nafte odlučiti o destinaciji teretnog broda”, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

 

Podaci o plovidbi Refinitiv Eikona pokazuju da tanker više nije na putu za Tursku, koja je za vikend označena kao odrediše broda. Nije dana nova destinacija.

 

Ranije se brod kretao prema luci Kalamata u južnoj Grčkoj, ali je Atina poručila da neće dopustiti pristajanje tankera.

 

Brod Arian Darya, koji se donedavno zvao Grace 1, postao je predmetom diplomatskog spora između Irana i Britanije nakon što je zadržan u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio iransku naftu za Siriju kršeći time međunarodne sankcije.

 

Gibraltarske su ga vlasti pustile 18. avgusta, nakon što su zaključile da ne postoji prijetnja za kršenje spornih odredbi, što je izazvalo protest SAD.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *