Lajčak pozvao Prištinu da ukine takse

Svijet

Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak pozvao je danas Prištinu da ukine takse na srpsku robu, i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

 

Lajčak je u Helsinkiju, dolazeći na sastanak ministra spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana, odgovarajući na pitanja novinara o poziciji Kosova u procesu evrointegracija, podsjetio na činjenično stanje.

 

– Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost Kosova – rekao je Lajčak.

 

Na pitanje da li vidi mogućnost promjene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od EU članica koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu.

 

– Prva promjenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu počevši od ukidanja taksi – zaključio je Lajčak.

 

On smatra da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju – članstvu u EU.

 

– Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orjentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovaj korak nije jedan od tih – poručio je Lačak.

 

On je ocijenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa “pro ruskom grupacijom” od strane Srbije “zbunjujuće” i poručio da se “ne može ići u više pravaca istovremeno”.

 

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *