Nova italijanska vlada položila zakletvu

Svijet

Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između Pokreta Pet zvjezdica i Demokratske partije položila je zakletvu.

 

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

 

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promjenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođa partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

 

Ali kao bivši milanski prefekt, ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

 

Kao ministar ekonomije, Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi spriječio povećanja PDV u iznosu od 23 milijardi evra, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

 

Sa prosječnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije.

 

U njoj trećinu ministara čine žene, sedam od njih 21.

 

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je dobro što je nova italijanska vlada na potpunom proevropskom kursu, i dodao da je spreman na saradnju sa njom.

 

“Mislim da je dobro što je nova italijanska vlada jasno angažovana na proevropskoj liniji za iznalaženje zajedničkih rješenja sa ostatkom Unije”, rekao je Timermans, prenosi italijanska ANSA.

 

“Spreman sam da radim sa novom italijanskom vladom”, dodao je on, obraćajući se novinarima u Briselu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *