Putin posthumno odlikovao Čurkina za hrabrost

Svijet

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici i prijateljima preminulog stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina, naglasivši da je njegove zasluge teško oceniti. Čurkin je bio pravi patriota i građanin koji je čvrsto i dosledno branio ruske pozicije, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da je Čurkin, bez preuveličavanja, bio jedan od najznačajnijih diplomata, „profesionalac najvišeg nivoa, čovek izuzetne inteligencije i neobične energije, retke harizme i smisla za humor, kojeg su iskreno poštovale kolege i zapadni partneri“.

„Zasluge Vitalija Čurkina je teško oceniti. Njemu su poveravane odgovorne funkcije u centralnom aparatu Ministarstva inostranih poslova i u inostranstvu. Međutim, njegove sposobnosti su se najbolje pokazale u periodu rada u Stalnom predstavništvu Rusije pri UN. Tokom deset godina, nekad u krajnje napetim uslovima, on je čvrsto i dosledno branio ruske pozicije o najvažnijim pitanjima, što je zahtevalo ogromne napore i veliko samoodricanje. Međutim, koliko god da je bilo teško, on je odlično ispunjavao zadatke i nije znao za poraz“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je dodao da je Čurkin bio pravi patriota i građanin, i da će pozitivno sećanje o njemu zauvek ostati u srcima svih onih koji su ga znali.

Ruski predsednik je posthumno odlikovao Čurkina za hrabrost.

Šojgu: Bili smo dobri prijatelji

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izrazio je saučešće povodom smrti Vitalija Čurkina.

„Želeo bih da izrazim iskreno saučešće kolegama, prijateljima, i samom sebi, na kraju krajeva, jer sa Vitalijem Ivanovičem nisam bio samo poznanik. Bili smo dobri prijatelji, i mnogo smo uradili davno, kada je počinjalo naše poznanstvo. Tad je još postojala Jugoslavija“, rekao je Šojgu.

Čurkinova smrt — tragedija za Rusiju

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, koji je umro 20. februara u Njujorku, bio je jedinstveni diplomata klasične ruske škole i biće veoma teško naći zamenu za njega, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

„On je bio pravi klasični diplomata, klasične ruske škole, veliki um“, rekla je Matvijenkova, nazvavši Čurkina velikim profesionalcem.

„Umro je na dužnosti. U poslednje vreme, zbog napete spoljne situacije, u SB je morao oštro da brani rusku poziciju. To je bio konstantan stres. To je bio trenutak kada srce diplomate nije izdržalo“, dodala je šefica Saveta Federacije.

„Veoma mi je žao. Saučešće porodici, prijateljima, mojim kolegama iz Ministarstva inostranih poslova“, rekla je Matvijenkova.

Ukrajina blokirala usvajanje saopštenja u SB UN o Čurkinu

Ukrajina je blokirala usvajanje izjave predsednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ukrajina je blokirala usvajanje izjave predsednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu. To je ukrajinska ’vlast‘: ništa dobro ne može da uradi, samo svima sve kvari, pa i sebi“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *