Ponovo protesti u Iraku protiv vlade

Svijet

Iračka policija pucala je danas u vazduh i ispalila suzavac kako bi rastjerala više hiljada demonstranata sa ulica Bagdada, na kojima su se, poslije trosedmične pauze, nastavili protesti protiv vlade.

 

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom mjeseca, postali su nasilni nakon što su bezbjednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

 

Poslije sedam dana nasilja u prestonici Iraka i južnim dijelovima zemlje, istragom koju je odredila vlada o protestima utvrđeno je da su snage bezbjednosti koristile prekomjernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000.

 

Ubijeno je i osam članova bezbjednosnih snaga, podsjeća AP.

 

Posljedica toga je da su bezbjednosne snage i vladini zvaničnici obećali da će izbjegavati dalje smrtonosno nasilje i rasporedili jake snage na ulicama Bagdada u iščekivanju današnjih protesta.

 

Međutim, nakon što je više hiljada demonstranata prešlo most koji vodi do Zelene zone, u kojoj se nalaze američka ambasada i kancelarije iračke vlade, irački vojnici ispalili su prvo suzavac, a potom metke kako bi potisnuli demonstrante.

 

Kao i ranije ovog mjeseca, demonstranti, koji su se organizovali preko društvenih medija, okupili su se na centralnom trgu Tahrir.

 

Većinu učesnika protesta čine mladi, nezaposleni muškarci.

 

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi obratio se u ranim jutarnjim časova, obećavši rekonstrukciju vlade naredne sedmice i reforme.

 

On je demonstrantima poručio da imaju pravo na mirne proteste i pozvao bezbjednosne snage da ih zaštite.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *