Liban paralisali protesti i blokade puteva

Svijet

Libanska vojska pozvala je u srijedu demonstrante protiv vlade da otvore sve glavne puteve, koje su blokirane već 13 dana, od početka protesta koji su paralizovali zemlju i prisilili premijera Sada Haririja na ostavku.

 

Jedinice su očistile jednu važnu saobraćajnicu sjeverno od Bejruta nakon kratkog sukoba s prosvjednicima u srijedu ujutro.

 

Na mostu u centru Bejruta policajci su pokušali uvjeriti okupljene demonstrante da se povuku i oslobode put do obližnjih bolnica.

 

Premijer Sad al-Hariri podnio je ostavku u utorak, srušivši time koalicionu vladu. Kazao je kako je ušao u “slijepu ulicu” pokušavajući riješiti krizu, koju su izazvali ogromni protesti protiv vladajuće elite.

 

Liban je paralisan dosad neviđenim talasom protesta protiv rastuće korupcije političke klase koja je kolektivno dovela zemlju u najtežu ekonomsku krizu od građanskog rata 1975-1990. Zapovjednik vojske kazao je da ljudi imaju pravo protestvovati, ali da se to odnosi “samo na javne trgove”.

 

Na glavnom protestnom žarištu, trgu u centu libanskog glavnog grada, bilo je mirno, ali su bezbjednosne snage zabranile saobraćaj.

 

Hariri (49), koji je sunit, obratio se naciji s obzirom da su pristaše odane šiitskim grupama Hazbolahu i Amalu napale i uništile kamp koji su podigli demonstranti protiv vlade u Bejrutu.

 

Aktuelni nemiri najteži su u Bejrutu od 2008., kada su Hezbolahovi borci preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u kratkom oružanom sukobu s libanskim protivnicima odanim Hariju. Nasilje je izbilo jer je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah prošle sedmice rekao da bi trebalo otvoriti puteve koje su zatvorili demonstranti te natuknuo da te ljude financiraju strani neprijatelji zemlje služeći se njima za ostvarenje vlastitih interesa.

 

Aktualni nemiri najteži su u Bejrutu od 2008., kada su Hezbolahovi borci preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u kratkom oružanom sukobu s libanskim protivnicima odanim Hariju.

 

Sadašnja vlada je treća na čelu s Haririjem koja je pala otkako je on preuzeo dužnost 2009.

 

Hariri uživa podršku Saudijske Arabije, a sam je sin milijardera i bivšeg premijera Rafika Haririja ubijenog 2005.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *