Rusija u novembru pokreće svoj internet

Svijet

Ruska vlada se priprema da ponovno testira sopstvenu verziju interneta, izolovanu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo da počne u novembru, tvrde ruski mediji.

 

Samo dan nakon Međunardnog dana interneta, Rusija želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih stanica, koji omogućava Rusima da funkcionišu u online svetu i bez pristupa World Wide Webu.

 

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja.

 

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo. Prema informacijama portala D-Russia, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

 

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije.

 

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa, koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama. Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

 

Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih dobavljača VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

 

Američki stručnjaci tvrde da je sad jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme, kako bi internet unutar Rusije mogao da se “isključi” sa globalnog interneta.

 

mondo.rs

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *