Putin: Rusija vidi Mađarsku kao prioritetnog partnera u energetskoj saradnji

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali su u Budimpešti o izgledima za normalizaciju odnosa između Rusije i EU, situaciji u Ukrajini i tranzitu energetskih resursa.

 

Putin je juče na konferenciji za novinare nakon sastanka s Orbanom rekao da Rusija vidi Mađarsku kao prioritetnog partnera za distribuciju ruskog gasa u Evropu preko postojećih i novih ruta.

 

On je istakao da je prioritet energetska saradnja s Mađarskom pošto Rusija obezbjeđuje oko 60 odsto mađarske potrebe za naftom i 50 odsto njene potrebe za prirodnim gasom, prenio je juče TASS.

 

Putin je rekao da saradnja sa Mađarskom u ovoj oblasti funkcioniše na visokom nivou bez problema, prenosi TASS.

 

On je dodao da bi Rusija pozdravila učešće Mađarske u projektu “Turski tok”.

 

Ruski predsjednik je, takođe, pozdravio odluku Danske o projektu gasovoda “Sjeverni tok 2” pošto je agencija za energetiku te zemlje izdala dozvolu kompaniji “Sjeverni tok 2 AG” za izgradnju dijela gasovoda “Sjeverni tok 2” kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

 

On je rekao da se Danska pokazala kao odgovorna učesnica u međunarodnim komunikacijama, koja štiti svoje interese i suverenitet, kao i interese svojih glavnih partnera u Evropi koji su, kako je naveo, izuzetno zainteresovani za diversifikaciju snabdijevanja evropskog tržišta ruskim ugljovodonicima.

 

TASS ocjenjuje i da je Putinu bilo teško da procijeni da li će ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski biti sposoban da se izbori s nacionalistima u oblastima u kojima bi snage trebalo da se povuku.

 

“Zelenski ne izgleda kao ukrajinski nacionalista, ali je teško sada reći da li bi mogao da izađe na kraj s njima”, rekao je Putin.

 

Ukazao je i na težak život hrišćana na Bliskom istoku, navodeći da Rusija daje sve od sebe da im pruži podršku.

 

Sa druge strane, Orban je rekao da je za Mađarsku prioritet da se pridruži gasovodu “Turski tok”, prenosi AP.

 

On je dodao i da su dobri odnosi dvije zemlje neophodni zbog geopolitičkog položaja Mađarske.

 

Orban je naglasio i da Mađarska podržava stabilizaciju odnosa između Rusije i NATO-a.

 

“Naše istorijsko i političko iskustvo pokazuje da ukoliko postoje tenzije između zapadnih i istočnih dijelova Evrope, Mađarska je uvijek na gubitku”, rekao je Orban.

 

On je dodao da će Mađarska, kao članica NATO i EU, nastaviti s Rusijom da sarađuje na političkom nivou.

 

Orban je naveo da Mađarska pokušava da sarađuje s Rusijom po pitanju sprečavanja migracije u Evropu, stabilizacije Bliskog istoka i pružanju pomoći hrišćanskim zajednicama širom svijeta.

 

On je dodao i da Mađarska neće odobriti zajedničko saopštenje NATO-a o Ukrajini dok prijedlozi u vezi s mađarskom manjinom u toj zemlji ne budu uključeni u dokument.

 

Mađarska je prethodno stavila veto na zajedničko saopštenje NATO-a o Ukrajini, jer nije spomenuto “lišavanje prava” mađarske manjine u susjednoj zemlji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *