Erdogan će otkazati posjetu Vašingtonu?

Svijet

Postoji mogućnost da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan otkazati posjetu Vašingtonu naredne sedmice kao znak protesta zbog usvajanja Rezolucije u Predstavničkom domu Kongresa kojom se masovno ubistvo Jermena prije jednog vijeka naziva genocidom i traži uvođenje sankcija Turskoj, izjavili su danas zvaničnici.

 

Erdoan je trebalo da posjeti Vašington 13. novembra na poziv američkog predsjednika Donada Trampa, ali je prošle sedmice rekao da Rezolucija stavlja znak pitanja na te planove.

 

“Ovi koraci bacili su sjenku na odnose između dvije zemlje. Zbog ovih odluka Erdoanova posjeta je na čekanju”, izjavio je višerangirani turski zvaničnik, dodajući da konačna odluka još nije donesena.

 

Turski izvori navode da su Tramp i Erdoan snažno povezani uprkos negodovanju zbog odluke Kongresa usvojene zbog ofanzive u Siriji i kupovine ruskog protivraketnog sistema.

 

Analitičari navode da bi ti lični odnosi mogli biti od ključne važnosti zbog turske kupovine protivraketnog sistema od Rusije što, prema zakonu SAD, povlači sankcije.

 

Turska prihvata da su brojni Jermeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu poginuli u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva bila organizovana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *