Evropska unija zabrinuta zbog odluke Irana

Svijet

Odluka Irana da preduzme novi korak ka smanjenju obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine izaziva zabrinutost i ugrožava dogovor, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

 

“Zabrinuti smo zbog današnje objave iranskog predsjednika Hasana Rohanija da će Teheran dalje smanjivati obaveze prema sporazumu. Tražimo od Irana da poništi sve aktivnosti koje nisu u skladu sa dogovorom”, navodi se u saopštenju.

 

U saopštenju se dodaje da je sve teže održati nuklearni sporazum u životu.

 

Iranski predsjednik Hasan Rohani je nešto ranije izjavio da će Teheran preduzeti novi korak u smanjenju svojih obaveza prema sporazumu, te početi sa ubrizgavanjem gasa u centrifuge u postrojenju “Fordov”.

 

Rohani je naglasio da se svi koraci koje je Iran preduzeo za smanjenje obaveza prema dogovoru mogu opozvati.

 

On je napomenuo da će se Teheran pridržavati obaveza iz sporazuma kada to budu činile i ostale potpisnice.

 

Iran je ranije prestao da izvršava obaveze iz dogovora kao odgovor na sankcije koje su SAD ponovo uvele kada su se prošle godine povukle iz sporazuma.

 

Američki predsjednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog između Teherana i svjetskih sila 2015. godine.

 

SAD su obnovile sankcije protiv Irana, navodeći da time žele da primoraju Teheran da se vrati pregovorima radi postizanja obimnijeg sporazuma.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *