Nevjerovatne specifikacije novog PVO sistema

Svijet

Kompleks protivvazdušne odbrane S-500, koji je razvila ruska kompanija “Almaz-Antej”, spreman je za ulazak u vojnu službu Rusije, javljaju ruski mediji.

 

Televizijski kanal “Zvijezda” prenosi navode zamjenika ruskog premijera Jurija Borisova da se “radovi na uvođenju u službu novog sistema S-500 završavaju u roku”.

 

S-500 Prometej biće korišten za borbu protiv balističkih raketa dugog i srednjeg dometa, kao i protiv neprijateljskih aviona.

 

Ruski izvori tvrde da S-500 obara vojne avione, bespilotne letjelice, krstareće i balističke projektile.

 

To je mobilni sistem, postavljen na kamionima, kojeg je relativno brzo moguće premjestiti na ratno žarište.

 

Najveći domet novog sistema trebao bi biti oko 600 kilometara, dok će moći da uništava objekte na visini čak do 200 kilometara.

 

S-500 biće sposoban da istovremeno gađa deset meta, a brzina raketa je sedam kilometara u sekundi, što je brzina kojom interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama ulaze u atmosferu kada se obrušavaju na cilj.

 

Kako prenosi “Ruska riječ”, ovaj sistem može da uništava operativno-taktičke rakete, projektile srednjeg dometa, kao i ciljeve u bližem kosmosu.

 

S-500 će mnogo ojačati moć ruske vazdušno-kosmičke odbrane.

 

Još nije poznato da li S-500 može da uništava američke protivraketne sisteme i njihove komponente koje su raspoređene na evropskom kontinentu.

 

Vojni sručnjaci tvrde da će nekoliko S-500 na Krimu pokrivati cijelo Crno more, dok bi oni na istočnoj obali Rusije mogli da pokrivaju cijelu Koreju i Japan.

 

Ministarstvo odbrane Rusije planira nabavku pet sistema sposobnih da presretnu i unište balističke i hipersonične projektile.

 

Član Savjeta Vojnoindustrijske komisije Rusije Viktor Murahovski tvrdi da je S-500 ubjedljivo najbolji takav sistem na svijetu.

 

S-300 i S-400, u međuvremenu, postali su najtraženiji PVO sistemi na svijetu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *