Mas: Stabilizacija Balkana približavanjem EU

Svijet

Stabilizacija Zapadnog Balkana približavanjem Evropskoj uniji (EU)biće jedan od zadataka njemačkog predsjedavanja EU, najavio je njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas.

 

– Veliki zadaci su pred nama – sprovođenje fer trgovinske politike, oblikovanje što bližih budućih veza sa Velikom Britanijom, podrška našim istočnim i južnim susjedima u reformama i stabilizacija Zapadnog Balkana približavanjem EU -naveo je Mas u autorskom tekstu za Frankfurter rundšau.

 

Mas je rekao da će se Njemačka, koja u julu 2020. godine preuzima predsjedavanje EU, zalagati za jaku i suverenu Evropu koja će u spoljnoj politici djelovati odlučnije i više strateški.

 

– Evropa mora da preuzme više odgovornosti za svoju bezbjednost. Tu želimo još čvršću saradnju u razvoju zajedničkih kapaciteta. Naš cilj je jaka Evropa kao dio jakog NATO – rekao je Mas.

 

On kaže da Njemačka želi da tokom predsjedavanja osnuje centar za civilno upravljanje krizama koji bi ojačao ulogu Evrope kao sile mira, kao i da učini napredak da se formira zajednički glavni štab za misije zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

 

– U godini kada se održavaju predsjednički izbori u SAD, EU mora više da uloži u transatlantsko partnerstvo – rekao je Mas i najavio samit Kine i EU u septembru 2020. godine.

 

On ističe da EU treba da djeluje brže i efikasnije u upravljanju krizama u Siriji, Libiji i zoni Sahela u Africi.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *