Rusija vratila Ukrajini zaplijenjene brodove

Svijet

Moskva je u ponedjeljak predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, koji su zadržani u blizini Kerčkog moreuza zbog povrede ruske granice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

“Dana 18. novembra su ukrajinskoj strani predata tri broda ukrajinske mornarice, koji su u novembru 2018. godine prekršili granicu Rusije tokom namjerne provokacije Kijeva u Kerčkom moreuzu i koje su zadržale ruske snage bezbjednosti”, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

 

“Ovi brodovi predstavljaju materijalni dokaz aktuelnog krivičnog postupka u Rusiji za nelegalni prelazak naše granice. Njihova predaja na odgovorno čuvanje ukrajinskoj strani postala je moguća jer su ruski nadležni organi izvršili neophodne istražne radnje u vezi sa brodovima i njihovo prisustvo na teritoriji Ruske Federacije za nastavak postupka nije potrebno”, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

 

Pri tome se napominje da “ruska strana namjerava da nastavi da žestoko suzbija sve provokacije u blizini svojih granica, uključujući u cilju osiguravanja bezbjednosti plovidbe u skladu sa ruskim zakonom, bilateralnim sporazumima i drugim primjenljivim normama međunarodnog prava”, prenosi “Sputnjik”.

 

Tri broda ukrajinske ratne mornarice “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” 25. novembra su ušla u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *