Lagard: Evrozona da obezbijedi veći ekonomski rast

Svijet

Evrozona treba u “svom dvorištu” da obezbijedi veći ekonomski rast, između ostalog i većim javnim ulaganjima, ako hoće da se odupre slabostima na stranim tržištima i da stekne unutrašnju ravnotežu, izjavila je danas nova predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

 

U svom prvom važnom izlaganju otkako je postala predsjednica ECB početkom ovog mjeseca, Lagard nije govorila o monetarnoj politici, samo je rekla da će centralna banka nastaviti da obavlja svoj dio posla za podršku ekonomiji, prenosi Rojters.

 

Umjesto toga, odlučila je da pošalje poruku vladama država-članica zone evra, pozivajući ih da ojačaju domaću tražnju pošto je globalni trgovinski rat naglo prekinuo 10-godišnji izvozno orijentisan rast, koji je uglavnom predvodila Njemačka.

 

– Odgovor leži u pretvaranju druge najveće svjetske privrede u ekonomiju koja je otvorena prema svijetu, ali sigurna u sebe – u ekonomiju koja u potpunosti koristi evropski potencijal kako bi omogućila uzlet domaće potražnje i dugoročan rast – rekla je Lagard.

 

Ona je izdvojila javna ulaganja kao ključnu polugu za uspostavljanje ravnoteže, založivši se za to da se “panevropska sredstva” troše na stvaranje “digitalnijeg i zelenijeg” bloka.

 

– Investicije su posebno važan dio odgovora na današnje izazove, jer one objedinjuju obje stvari – i današnju tražnju i sutrašnju ponudu – istakla je Lagardova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *