Turska ministarka protjerana iz Holandije, Turci prete “najgrubljim odgovorom”

Svijet

Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju “nepoželjnom” i privele je kako bi je spriječili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu u Roterdamu, javili su holandski mediji.

Njoj će do granice sa Njemačkom biti data policijska pratnja, prenio je Rojters.

Sinoć se nekoliko stotina demonstranata sa turskim zastavama okupilo ispred turskog konzulata u holandskom gradu Roterdamu, tražeći da vide tursku ministarku za porodična pitanja dok spor između dvije zemlje eskalira.

Policija je postavila metalne barijere kako bi spriječila demonstrante da priđu konzulatu, prenio je Rojters.

Prethodno je tv CNN Turk javila da je sa holandske granice vraćen konvoj ministarke za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaje koja je kolima krenula iz Njemačke za Holandiju.

Kasnije se, međutim, turska ministarka oglasila na Tviteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Roterdamu zaustavila i spriječila da uđe u njega, navodi britanska agencija.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, “neprihvatljiv skandal” i zapretio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje.

“Daćemo im odgovor kakav zaslužuju”, poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu.

Šef turske diplomatije tvrdi da Holanđani pokušavaju da spriječe turske zvaničnike da se sretnu sa biračima u Evropi.

“Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlastima je prenjeto da će odmazde biti i to na najgrublji način…odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje”, rekao je Jildirim.

Holandska policija koristila je rano jutros pse i vodene topove kako bi rasjterala demonstrante, koji su bacali kamenje i flaše. Nekoliko demonstranata “prebila” je policija, saopštio je za Rojters jedan od svedoka.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da holandski ambasador u Ankari ne mora da se vraća “još neko vrijeme” sa odsustva.

Ambasada Holandije u Ankari zatvorena je u naizgled činu odmazde, a stotine ljudi protestvovalo je zbog holandskih postupaka.

Slične mjere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova, javio je AP.

Turski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan nije naveo druge informacije.

Holandija, kao i Njemačka i Austrija, zauzela je stav da ne dozvoljavaju turskim političarima da održavaju mitinge na svojoj teritoriji u cilju skupljanja podrške za predstojeći referendum u aprilu na kome predsjednik turske Redžep Tajip Erodan želi da proširi svoja ovlašćenja, što je izazvalo oštre reakcije turskih zvaničnika.

Erdoan je i Holanđane, kao i Njemce, nazvao fašistima.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *