Štrajkovi u Francuskoj: Ne rade škole, vozovi, Ajfelova kula…

Svijet

Zaposleni širom Francuske, uključujući nastavnike, ljekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su danas svoja radna mjesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i kako bi sačuvali sistem socijalne zaštite, u strahu da predsjednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

 

Za građane i turiste to znači da se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto mašinovođe nastavljaju štrajk zbog Makronove reforme penzionog sistema.

 

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošto su se nastavnici pridružili štrajku, prenosi Rojters.

 

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtijevale da pruže ključne usluge nakon što su medicinske sestre, ljekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama poslije višegodišnjeg smanjenja troškova.

 

Nekoliko sati uoči početka protesta, policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta “Žuti prsluci” ili radikalni demonstranti, koji su bijesni zbog ekonomske nepravde.

 

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podnio ostavku u ponedjeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *