Erdoan: Put ka miru u Libiji prolazi preko Turske

Svijet

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je da bi greška istorijskih proporcija bila ako se Libija prepusti na milost baronima rata.

 

Uoči sutrašnjeg Samita u Berlinu, međunarodne konferencije o Libiji, turski predsjednik Erdoan je za “Politico” napisao kolumnu pod naslovom “Put mira u Libiji prolazi preko Turske”.

 

Ističući kako je Libija već deceniju u raljama krvavog građanskog rata, Erdoan je naveo kako međunarodna zajednica do sada nije preuzela odgovornost i nije okončala sukobe i uspostavila mir i stabilnost u toj zemlji.

 

“Danas smo suočeni s posljedicama te neosjetljivosti. Libijska vlada, koju su priznale i Ujedinjene nacije, već nekoliko godina je pod napadima barona rata Kalife Haftara”, poručio je Erdoan.

 

On je dalje naveo kako Haftarovu oružanu organizaciju, koja pokušava izvesti puč u Libiji, podržavaju antidemokratske države poput Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

“Uprkos pokušajima pronalaska političkog rješenja, poput sporazuma iz Suhejrata iz 2015. godine, svijet nije uspio u dovoljnoj mjeri podržati aktere koji u Libiji zagovaraju diplomatiju i dijalog. Libijska kriza je izazvala podjelu u Evropi koja još pokušava odlučiti šta da radi u toj regiji. Njemačka, koja podržava legitimnu libijsku vladu i zagovara diplomatiju, u nedjelju će biti domaćin mirovne konferencije u Berlinu. Nasuprot toga, Francuska je stala na stranu pučiste Haftara i protiv legitimne libijske vlade”, naveo je Erdogan.

 

Turski predsjednik u kolumni za “Politico” dalje je napisao kako se mnogi pitaju zašto bi se Evropa trebala baviti krizom u Libiji dok se širom svijeta vode ratovi, sukobi i dok traju humanitarne katastrofe.

 

“U slučaju da Evropska unija ne pruži potrebnu pomoć Vladi nacionalnog jedinstva Libije to bi prvenstveno predstavljalo izdaju njenih temeljnih vrijednosti demokratije i ljudskih prava. Ostavljanje Libije na milost barona rata bi bila historijska greška”, poručio je Erdogan.

 

Erdoan takođe poručio kako Evropska unija svijetu mora pokazati da je bitan faktor na međunarodnoj sceni.

 

“Mirovna konferencija koja će se održati u Berlinu je važan korak ka tom cilju. S druge strane, od evropskih lidera očekujemo da manje govore, a da više prave konkretne korake. Uzmemo li u obzir da Evropa nije toliko voljna da pruži vojnu podršku Libiji, onda je najotvoreniji izbor da sarađuje s Turskom koja je odveć obećala da će pružiti vojnu podršku. Turska u potpunosti podržava legitimnu vladu Libije koju su priznale i Ujedinjene nacije. U posljednjim sporazumima o sigurnosnoj i vojnoj saradnji smo preuzeli obavezu da branimo libijsku vladu od pučista. U tom kontekstu ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i spremati ih i za efikasniju borbu protiv terorizma, krijumčarenja ljudima i drugih prijetnji po međunarodnu sigurnost”, poručio je Erdoan.

 

Erdoan je na kraju kolumne napisao da se Evropa trenutno nalazi na raskrsnici i istorijskom času u kojem se treba srčano boriti za mir i učiniti sve kako bi se zaustavilo nasilje.

 

Turska podržava Vladu Fajeza el Saradža u Tripoliju i opisuje Kalifu Haftara, koji predvodi istočnu Libijsku nacionalnu armiju (LNA) kao zavjerenika i pobunjenika.

 

Na sutrašnjem sastanku biće izvršen pritisak na Haftara i LNA da prekinu devetomjesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmodnevnog zatišja, ali neće biti pokušaja da se formira zajednička vlast dvije strane.

 

Haftar i Saradž pojaviće se sutra u Berlinu, zajedno sa Erdoganom i liderima Rusije, Egipta i drugih zapadnih i arapskih sila.

 

Libiju potresaju unutrašnji sukobi od ubistva lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

 

Haftara podržavaju borci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana, Sudana i Čada, kao i većina ruskih plaćenika. Takođe, Francuska je dala određenu podršku.

 

Sa druge strane, Turska je podržala Saradža poslavši trupe kako bi napravila balans sa Rusima.

 

Diplomate kažu da je ovdje raspoređeno više stotina proturskih boraca iz sirijskog rata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *