Novi kineski virus prijeti epidemijom

Svijet

Novi kineski virus zaraziće stotine ljudi, a broj do sada zaraženih je mnogo veći nego što je prikazano u zvaničnim podacima, rekli su naučnici Bi-Bi-Siju.

 

Trenutno su registrovana 45 labaratorijski potvrđena slučaja novog virusa, ali britanski eksperti procjenjuju da se radi o oko 1.700 slučajeva. To je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija koja je saopštila da je moguća epidemija većih razmjera. Do sada je poznato da su dvije osobe umrle od ove respiratorne bolesti koja se pojavila u decembru u mestu Vuhan.

 

Kineski zdravstveni službenici rekli su danas da su registrovali još četiri slučaja upale pluća nakon pojave novog soja korona virusa, što je pojačalo bojazni od daljeg širenja bolesti, navodi AFP.

 

Četiri osobe dijagnostikovane su u četvrtak, 16. januara, i one su u stabilnom stanju, saopštila je danas Zdravstvena komisija Vuhana, dan nakon što je potvrđena smrt drugog pacijenta. Veliki broj Kineza, od populacije od oko 1,4 milijarde, putovaće naredne sedmice tokom proslava kineske Nove godine, što povećava zabrinutost zbog mogućeg širenja na druge zemlje.

 

Singapur i Hong Kong provjeravaju putnike aviona iz Vuhana, a američke vlasti najavile su slične mjere na tri velika aerodroma u San Francisku, Los Anđelesu i Njujorku.

 

Ključni problem je tome da su se slučajevi ovog virusa pojavili u drugim zemljama. Dva slučaja registrovana su u Tajlandu i jedan u Japanu.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *