SAD želi da suzbije “porođajni turizam”

Svijet

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojim želi da suzbije takozvani “porođajni turizam”, za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova djeca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.

 

Podnosioci zahtjeva za vize za koje konzularni službenici procijene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko liječenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

 

Podnosioci zahtjeva za vizu će morati da dokažu da dolaze na liječenje i da imaju novac da ga plate.

 

Stejt department je planirao da po današnjoj objavi, pravila stupe na snagu u petak.

 

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

 

Američke turističke agencije objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

 

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procjenama Centra za imigracione studije procjenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36 000 strankinja.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *