London: Svi uhapšeni osumnjičeni za terorizam

Svijet

Svih osam lica, koja su uhapšena nakon što je napadač ispred britanskog parlamenta ubio tri osobe u centru Londona, osumnjičene su za pripremanje terorističkih napada, saopštila je večeras britanska policija.

Isti izvor navodi da policija i dalje pretražuje prostorije i kuće u Velsu, Birmingemu i istočnom Londonu.

U saopštenju policije navodi se da je više stotina detektiva uključeno u istragu.

Napadač koji je juče izveo teroristički napad u blizini britanskog parlamenta u centru Londona, identifikovan je kao Halid Masud, javile su svjetske agencije.

Policija je saopštila da je Masud (52) koristio više imena. Rođen je u Kentu, a detektivi vjeruju da je živio u oblasti Zapadni Midlends.

Iz policije su takođe rekli da Masud trenutno nije predmet nijedne istrage, niti su imali saznanja da planira teroristički napad.

Međutim, on je od ranije poznat policiji zbog nekoliko prekršaja, uključujući nanošenje tjelesnih povreda, posjedovanje oružja i remećenje javnog reda i mira.

Prvi prekršaj počinio je još 1983. godine a posljednji 2003. godine kada je osuđen zbog posjedovanja noža, piše Daily Mirror.

Nije osuđivan za krivična djela koja su u vezi sa terorizmom.

The Amag News Agency, koja se smatra službenom stranicom Islamske države, objavila je da je napadač bio “ratnik Islamske države”.

“Izvršilac jučerašnjeg napada kod britanskog parlamenta je ratnik Islamske države i on je sproveo ovu operaciju kao odgovor na pozive da se gađaju članovi Islamske države”, stoji na ovoj stranici.

Islamska država je ranije danas preuzela odgovornost za napad u kojem su stradale četiri osobe.

Pripadnici policije izvršili su sinoć raciju u jednoj kući u Birmingemu i uhapsili sedam osoba za koje se smatra da su povezane sa jučerašnjim terorističkim napadom u Londonu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *