Jedni pjevaju, drugi tuguju zbog Bregzita

Svijet

Ujedinjeno kraljevstvo je u ponoć, odnosno 23 časa u petak po lokalnom vremenu, napustila Evropsku uniju uz slavlje zagovornika Bregzita, ali i veliku tugu onih koji nisu željeli ovaj rastanak.

 

Velika Britanija je tako postala prva članica u istoriji Evropske unije koja je napustila tu zajednicu evropskih država koja sada ima 27 članica. Evropska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu nego se isključivo širila.

 

Naslovnice medija širom Evrope izašle su sa Bregzitom kao glavnom pričom, a Nijemci su poručili Englezima Auf Wiedersehen i poželjeli im mnogo sreće.

 

Nakon tri i po godine drame “Dan Bregzita” s obje strane Lamanša pratila se sa slavljem, ljutnjom ili tužnim bdenjima, ali i ravnodušnošću onih kojima više nije stalo.

 

Svađe zbog Bregzita prekinule su na desetine političkih karijera i ostavile su Britaniju podijeljenu, polariziranu i premorenu.

 

“Napokon slobodni!”

 

Ali za zagovornike Bregzita ovo je bio srećan dan.

 

Ričard Ingliš, u pedesetim godinama života, na Trg parlamenta je došao sa britanskom zastavom i kaže da je bio među onih 52 odsto koji su na referendumu 2016. glasali za izlazak iz EU.

 

– Nemam ništa protiv EU po sebi. Jednostavno vjerujem da je EU korumpiran i nedemokratski. Ne možete glasati za predsjednike i slično, a zakoni se donose jednostrano naspram suverenih nacija. Tako da ćemo se maknuti od toga i donositi naša sopstvena pravila, sklapati naše sopstvene sporazume o slobodnoj trgovini. U suštini, moći ćemo da napredujemo. Nismo to mogli 47 godina, tako da ćemo, nadajmo se, rasti kao nacija – rekao je on.

 

Stotine ljudi okupile su se na trgu gdje su slavile. Neki su skandirali “Zbogom, EU zbogom” i “Izlazimo!” i pjevali britansku himnu.

 

Drugi su nosili engleske, britanske i američke zastave, transparente i majice s porukama poput : “Bregzit – napokon slobodni” i “Napred WTO (Svjetska trgovinska organizacija)”.

 

“Već nam nedostaje EU”

 

Manje zadovoljna bila je Silvia Camperini, Italijanka koja je u Britaniji živjela 26 od svojih 51 godinu.

 

– Bregzit je katastrofa. Mnogi su Britanci sada rasisti, homofobni i netolerantni – kaže.

 

Bregzit je posebno nepopularan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj gdje je većina 2016. glasala za ostanak u EU.

 

Čelnici irske republikanske stranke Šin Fejn postavili su u petak na granici Irske i Severne Irske plakat sa porukom “Bregzit: borba se nastavlja”.

 

– Nismo pristali na Bregzit. Vrijeme je za jedinstvo Irske, to je naš put natrag u Evropu – poručili su oni.

 

U škotskoj prestonici Edinburgu organizovan je događaj uz muziku i svjetlosni šou pod nazivom: “Već nam nedostaje EU”.

 

Škotska vlada je pozvala ljude da održe bdenje uz svijeće tražeći od Brisela da “ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku”.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *