Putin: Činimo mnogo da bi situacija na Balkanu bila stabilna

Svijet

Rusija čini mnogo kako bi situacija na Balkanu bila stabilna i zalaže se za uzajamno prihvatljivo rješenje Beograda i Prištine, izjavio je danas ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručivanja akreditiva novim ambasadorima, među kojima je bio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

 

– Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rješenje kosovskog problema na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Putin na ceremoniji u Kremlju na kojoj su bila 23 nova ambasadora.

 

On je istakao da Rusiju i Srbiju vezuje strateško partnerstvo zasnovano na tradicijama prijateljstva, kulturne, duhovne i istorijske bliskosti dva bratska naroda, prenosi Sputnjik.

 

– U decembru prošle godine u Sočiju su održani značajni pregovore sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Zaključen je veliki broj značajnih sporazuma u vezi sa razvojem rusko-srpske saradnje u nizu pitanja kao što su ekonomija, trgovina, energetika, kultura i koordinacija u vezi sa regionalnim pitanjima – rekao je Putin.

 

Napomenuvši da je čovječanstvo danas ponovo u opasnosti i da raste prijetnja terorizmom, Putin je istakao da se šire regionalni sukobi i ruši sistem kontrole naoružanja, a da je globalna ekonomija u nestabilnom stanju.

 

– Mi smo iskreno zainteresovani za uspješan rad ambasada koje vodite u ovim ključnim oblastima. Pritom, uvijek možete da računate na pomoć ruskih organa, poslovnih i javnih krugova – poručio je Putin.

 

Na ceremoniji uručenja akreditiva, Putin je ambasadorima rekao da se nada da će u njihovom vidokrugu biti pitanja proširenja političkog dijaloga, trgovinsko-ekonomskih veza, kulturne razmjene i međuljudskih kontakata.

 

Akreditive su predali i ambasador SAD Džon Saliven, Kine – Džan Hanghvej, Švedske – Malena Mard, ambasador Njemačke Geza Andreas fon Gajr, Irske – Brajan Makeldaf, Kanade – Elison Meri le Kler, Francuske – Pjer Levi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *