Putin i Erdoan “na tankom ledu”

Svijet

Situacija nakon napada snaga sirijske vlade na položaje proturski orijentisanih pobunjenika, a potom i odmazde – obaranja helikoptera sirijske vlade, zaoštrena.

 

Turski predsjednik Erdoan već dva dana prijeti da će Turska napasti snage sirijske vlade bilo gdje u sjevernoj Siriji ako još jedan turski vojnik bude povrijeđen. Poručio je i da je Turska odlučna da do kraja februara potisne snage sirijske vlade iza turskih osmatračnica u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib.

 

“To ćemo učiniti na koji god način, iz vazduha ili sa zemlje”, zaprijetio je Erdoan iz Ankare. Ali kome je ta prijetnja upućena – Bašaru el Asadu, koji je na čelu Sirije ili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez čije pomoći sirijske snage ne bi opstale u višegodišnjim borbama na tlu Sirije, u kojima se odnos snaga na terenu mijenja iz dana u dan?

 

Na Erdoanove optužbe odgovorio je Kremlj, odakle se javio Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je rekao da “sirijske snage u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile”. Peskov je istakao da su akcije sirijskih snaga “usmjerene na neutralisanje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti”, prenosi Tas.

 

Odmah je uslijedila i kontraoptužba, jer je, kako navodi Rojters, Peskov rekao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutralisanje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih grupa na sirijske i ruske snage nastavljaju.

 

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

 

Hitan sastanak

 

Zbog svega toga, Ankara u narednim danima šalje delegaciju u Moskvu, radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, a to je najavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

 

Čavušoglu je rekao da je oko milion ljudi raseljeno zbog sirijskih napada, prenio je Rojters. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Njemačka obezbijedila 40 miliona evra, kao podršku turskim planovima da nađe rješenje za smještaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, prenio je Rojters.

 

Ankara tražila razgovor s Putinom

 

Cjelokupna situacija rezultirala je telefonskim razgovorom Putina i Erdogana, saopštio je Kremlj.

 

Erdogan i Putin su se saglasili da je neophodno u potpunosti ispuniti rusko-turske sporazume o Siriji.

 

“Dvojica lidera razgovarala su o raznim aspektima aktivnosti koje za cilj imaju rješavanje sirijske krize”, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas.

 

U saopštenju se precizira da je telefonski razgovor inicirala Ankara.

 

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *