Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi pristupanje EU uz postepene benefite

Svijet

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borel rekao je da zapadnom Balkanu treba ponuditi kredibilan postupak ulaska u članstvo u EU, te da je potrebno postepeno nagrađivati napredak na putu reformi.

 

“Ako želimo da zapadni Balkan uspije na putu reformi i pomirenja, moramo da im ponudimo kredibilno pristupanje i postupak pristupa EU davajući im postepene benefite”, rekao je između ostalog Borel u autorskom tekstu za portal “Prodžekt sindikejt”.

 

Borel smatra da Evropljani moraju da gledaju na svijet onakav kakav jeste, a ne onakav kakav žele da bude, i predlaže ponovno učenje “jezika moći” i kombinovanje resursa koji će maksimalizovati geopolitičku ulogu EU i njen uticaj.

 

“Previranja s kojima se suočavamo danas ukazuju na hitnost da EU pronađe svoj put u svijetu koji sve više karakteriše politika sirove moći. Mi, Evropljani, moramo da prilagodimo svoje mentalne mape sa svijetom kakav jeste, a ne sa svijetom kakav se nadamo da će biti. Ovo je sve geostrateško takmičenje u kome neki lideri nemaju bojazan da upotrijebe snagu, ekonomsku, čak i druge instrumente koji mogu da se iskoriste kao oružje”, naveo je on.

 

Potrebna je, kaže, Evropa kao vrhunski strateški partner, “kako bismo izbjegli da budemo gubitnici između Kine i SAD”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *