EU spremna i oprezna u vezi s virusom korona

Svijet

Ministri zdravlja EU na vanrednom sastanku posvećenom epidemiji virusa korona ocijenili su da u Evropi nema puno oboljelih, a da su zdravstveni sitemi zemlja članica dobro pripremljeni za suočavanje sa koronavirusom.

 

Savjet EU pozvao je na blisku koordinaciju i zajednički nastup EU u odgovoru na ovu zdravstvenu krizu.

 

“Evropa razgovara, razmišlja, priprema se i oprezna je”, kazao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

 

Na vanrednom sastanku Savjeta EU naglašena je visoka spremnost država članica u pogledu praćenja i suzbijanja virisa, uz konstataciju da se u EU sprovode adekvatne mjere informisanja i zdravstvenog nadzora, a da postoje i neophodni bolnički kapaciteti i medicinska oprema.

 

“Zemlje članice imaju jake zdravstve sisteme i spremne da se suoče sa eventalnom epidemijom. Iako je preko 99 procenata slučajeva zaraženih virusom korona zabilježeno u Kini neophodno je da budemo na porezu ukoliko se situacija pogorša”, kazala je komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

 

Ona je dodala da su koordinacija i informacije, ali i poroporcioanlne mjere zasnovane na naučnim dokazima ključne za dalje organizovanje u suočavanju sa epidemijom virusa.

 

Ministrima u Briselu putem video konferencijskog poziva obratili su se i zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

 

Posljednji podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je globalno potvrđen 45 171 slučaj zaraženih virusom korona, od čega je 44 730 (više od 99 procenata) u Kini.

 

“U Kini imamo do sada zabilježeno 1114 smrtnih slučajeva. Istovremeno u 24 zemlje širom svijeta imamo 441 prijavljen slučaj zaraženih virusom korona, od čega i jedan smrtni slučaj”, kaže doktor Majkl Rajan ispred Svjetske zdravstvne organizacije.

 

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je od ukupnog broja inficiranih 82 procenta imalo blage simptome, 15 procenata ozbiljne, a 3 odsto oboljelih je u kritičnom stanju.

 

Ukazano je da su ozbiljno i kritično oboljelima potrebne intenzivne mjere liječenja koje podrazumijevaju i aparate za kiseonik kao i da je vrijeme zadržavanja oboljelih u bolncima dugo.

 

Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu zdrvstvenih radika jer su medicinske ustanove, prije nego granice, “prva linija ulaska” epidemije, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

 

U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti navode da su pored kontakata među zemljama članicama EU i u stalnoj razmjeni informacija sa Kinom, SAD, Kanadom i afričkim zemljama.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *