Pompeo kritikovao Rusiju i Kinu

Svijet

Američki državni sekretar Majkl Pompeo branio je danas globalnu ulogu SAD i oštro kritikovao Rusiju i Kinu, rekavši da će prevagnuti ideali i vrijednosti Zapada.

 

– Srećan sam što mogu da kažem da su priče o smrti transatlantske alijanse bile izuzetno pretjerane. Zapad pobjeđuje i mi pobjeđujemo zajedno – rekao je Pompeo u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti.

 

Pompeo je reagovao na kritike njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je rekao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odbacila ideju međunarodne zajednice. Štajnmajer je optužio SAD, Rusiju i Kinu za podsticanje globalnog nepovjerenja i nesigurnosti.

 

Podsjećajući na pripajanje Krima Rusiji 2014. godine, sajber prijetnje u Iranu i ekonomske prinude Kine, Pompeo je rekao da te države “i dalje žele carstva” i da destabilizuju međunarodni sistem koji se bazira na pravilima.

 

– Zapad pobjeđuje. Ali sada, nakon više od 30 godina od pada Berlinskog zida, zemlje koje ne poštuju suverenitet i dalje nam prijete – rekao je Pompeo. Pompeo je rekao da te tri države, takođe, koriste sajber carstvo u cilju širenja uticaja.

 

– Huavej i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji kineske obavještajne službe. Ruska kampanja dezinformisanja pokušava okrene naše građane jedne protiv drugih. Iranski sajber napadi predstavljaju pravu pošast za kopmjuterski sistem Bliskog istoka – rekao je Pompeo.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *