Planirali napade na džamije u Njemačkoj

Svijet

Pripadnici krajnje desičarske grupe uhapšeni u Njemačkoj planirali su napade na džamije, političare i azilante, javljaju lokalni mediji.

 

Dvanaestorica, koja navodno pripadaju Der harte Kernu (Tvrdo jezgro), privedena su u petak, javlja BBC.

 

Grupa se, kako javljaju mediji, prošle nedjelje sastala i razgovarala o planovima za deset odvojenih napada u zemlji, uključujući masakre na džamije slične onima koji su izvršeni na Novom Zelandu prošle godine. Oni su se, kako se izvještava, nadali da će njihove akcije izazvati kontranapade i dovesti do građanskog rata.

 

Prema izvještajima iz štampe, istražiocima ih je prijavio neko ko je upao u grupu.

 

Još jedan muškarac za kojeg se vjeruje da je dio grupe i dalje je u bjekstvu, navodi list Velt am Zontag.

 

Četvorica muškaraca, svi njemački državljani, uhapšeni su prošle nedjelje pod sumnjom da su formirali “Tvrdo jezgro”; za preostalih osam se sumnja da su grupi obezbjeđivali finansijsku, oružanu i druge vrste podrške.

 

Vlasti su prilikom pretresa pronašle puške i materijale koji se mogu koristiti za izradu domaćih bombi, izjavio je Velt am Zontag.

 

Muškarci su se, kako se izvještava, sastali preko aplikacije za razmjenu poruka VocAp i formirali organizaciju prošlog septembra.

 

Vjeruje se da imaju veze s “Odinovim vojnicima”, drugom krajnje desničarskom grupom osnovanom u Finskoj prije pet godina.

 

Najviši njemački krivični sud, Savezni sud pravde, odredio je pritvor muškarcima dok istraga traje.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *