Njemačka usvojila zakon o osnovnoj penziji

Svijet

Njemačka vlada usvojila je danas nacrt zakona o takozvanoj osnovnoj penziji, kojom bi se povećala primanja penzionerima koji uprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u penzioni fond imaju niska primanja.

 

– Ovo je vjerovatno najveći socijalni projekat ovog izbornog perioda. Osnovna penzija će Njemačku učiniti pravednijom zemljom – izjavio je ministar za rad Hubertus Hajl.

 

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko nacrta zakona o takozvanoj osnovnoj penziji.

 

– Ne radi se o slijepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život – rekao je Zehofer.

 

Osnovna penzija spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel, a radi se o mjeri koja bi poboljšala finansijsku situaciju onih penzionera koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, primaju penziju osjetno manju od prosječne, prenosi Hina.

 

Kako se navodi, uglavnom se radi o osobama sa nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vrijeme, pa su tako i uplate u penzioni fond bile niže od osiguranika sa prosječnim ili višim primanjima.

 

Pravo na osnovnu penziju imali bi samo oni građani koji su u penzioni fond uplaćivali najmanje 33 godine.

 

U vladajućoj koaliciji je oko osnovne penzije bio spor oko pitanja utvrđivanja imovine, odnosno Demohrišćanska unija (CDU) Merkelove protivila se da tu penziju dobiju oni koji imaju nekretnine u Njemačkoj ili inostranstvu. Socijaldemokratska partija se zalagala da se kontrolišu samo primanja poput postojećih penzija ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

 

Osnovna penzija finansiraće se poreskim sredstvima, a na snagu bi trebalo da stupi početkom sljedeće godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *