Tramp postavio Grenela na čelo obavještajnih agencija

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je ambasadora SAD u Njemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe.

 

– Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš veoma poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim – napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

 

Predsjednik SAD je zahvalio dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora obavještajne službe Džou Megvajeru koji je na toj funkciji bio od avgusta.

 

Grenel će biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojno obavještajna agencija, NSA…

 

Imenovanje za vršioca dužnosti znači da Grenel neće morati da bude potvrđen u Senatu, navodi AP.

 

Vijest o izboru Grenela koju je prvi prenio Njujork tajms dolazi uoči isteka roka 11. marta da imenuje novog direktora obavještajnih službi ili novog vršioca direktora jer po federalnom zakonu Megvajer ne može da ostane na toj funkciji poslije tog datuma, navodi Si-En-En.

 

Očekuje se da će Grenel na toj poziciji biti samo par mjeseci, rekli su dobro upućeni izvori za Si-En-En.

 

Jedan od izbora rekao je da će Grenel imati tu funkciju oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući to.

 

Teoretski, Tramp bi to vrijeme mogao da iskoristi da nastavi potragu za pravim direktorom obavještajnih agencija.

 

– Ovo je samo kratkotrajna stvar – rekao je jedan izvor.

 

Drugi izvor navodi da su neki republikanci nezadovoljni njegovim ambasadorskim radom tako da “nema načina da bude potvrđen” u Senatu.

 

Ipak, njegovo imenovanje omogućava Trampu da trenutno postavi lojalnog čovjeka na tu funkiciju dok smišlja dugoročno rješenje.

 

Grenel nedovoljno iskusan

 

Imenovanje Grenela naišlo je na kritike prevashodno zbog njegovog neiskustva u obavještajnim poslovima.

 

Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, član odbora za obavještajne poslove Senata, rekao je da je Tramp “izabrao pojedinca bez ikakvog obavještajnog iskustva da bude na čelu obavještajne zajednice u kapacitetu vršioca dužnosti”, prenosi AP.

 

Vorner takođe navodi da Tramp pokušava da zaobiđe Senat.

 

– Obavještajna zajednica zaslužuje stabilnost i iskusnu osobu da je vodi u vrijeme snažnih nacionalnih i globalnih bezbednosnih izazova – dodao je on.

 

Grenel se oglasio na Tviteru, gde je retvitovao tvit američkog predsjednika, kao i republikanca Kevina Mekartija, koji je naveo da je Grenel odličan izbor i da je dokazao da se bori za svoju zemlju.

 

On je retvitovao i kongresmena Meta Geca koji je napisao da prije pedeset godina gej osoba nije mogla da radi u obavještajnoj zajednici, a da je sada Grenel, koji se otvoreno izjašnjava, imenovan za vršioca dužnosti Nacionalne obavještajne službe.

 

Mediji konstatuju da će Grenel biti prvi član Trampovog kabineta koji se otvoreno izjašnjava kao gej.

 

Grenel je, inače, od oktobra i specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Beograda i Prištine.

 

On je, prije petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona, i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savjet bezbijednosti izdejstvuju promjenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari.

 

(Telegraf)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *