Tramp dolazi u zvaničnu posjetu Indiji

Svijet

Indija se priprema ugostiti američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) s dosad najvećom pompom priređenom nekom stranom lideru. To bi, smatraju analitičari, moglo ublažiti trgovinske nesuglasice između dvije zemlje.

 

Bliski partneri u politici i sigurnosti, Indija i Sjedinjene Američke Države, zaratili su carinama po načelu milo za drago, ali posljednjih mjeseci intenzivno pregovaraju u nadi da će zaključiti manji trgovinski sporazum, što se, prema riječima dužnosnika, ipak ne očekuju tako brzo.

 

Predmet spora, iz američkog ugla gledanja, jesu indijska kontrola cijena za medicinske uređaje kao što su stentovi, nadalje američki zahtjev za pristup golemom indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te strogi indijski propisi o pohrani podataka koji, kako tvrde američke tvrtke, povisuju cijenu poslovanja.

 

S druge strane, vlada premijera Narendre Modija traži obnovu trgovačkih koncesija koje je Tramp ukinuo 2019. te veći pristup američkom tržištu farmaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.

 

Iznad svega, Indija ne želi da je Tramp smješta u isti koš s Kinom, čija je privreda pet puta veće od indijske.

 

Stotine hiljada ljudi očekuju se u Ahmedabadu, političkoj prijestonici premijera Modija, gdje će Trampa pozdravljati dužinom ulice 22 kilometra od aerodroma do stadiona za kriket koji može primiti 100.000 gledalaca.

 

Na pozornici će dvojica predsjednika izvesti, očekuje se, impozantniju verziju skupa “Howdy Modi” koji su lani zajedno održali u Hjustonu, gdje je 50.000 američkih Indijaca došlo pozdraviti Modija pa ga je Tramp zadivljeno usporedio s Elvisom Prislijem (Presley) po snazi privlačenja mnoštva.

 

– Od trenutka kada dođu na aerodrom pa do podneva 24. februara (američki) zvaničnici vidjet će čuvenu indijsku gostoljubivost i indijsko jedinstvo u različitosti – rekao je šef indijske diplomatije Harš Šringla (Harsh Shringla).

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *