Tektonska politička promjena: SAD odustaju od rušenja Asada

Svijet

Odlazak sirijskog predsjednika Bašara el Asada sa vlasti više nije u središtu američke spoljne politike prema Siriji, što predstavlja tektonsku promjenu u američkoj spoljnoj politici.

To je izjavila ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli potvrdivši jasan zaokret u odnosu na prethodnu američku administraciju.

– Naš prioritet nije više da sjedimo tamo i fokusiramo se na uklanjanje Asada, već da vidimo kako da se sredi situacija, sa kim da sarađujemo da promijenimo nešto za ljude u Siriji – rekla je Hejli.

Ona je dodala da SAD ne mogu više da se fokusiraju nužno na Asada na način na koji je to činila prethodna administracija. Ovi komentari označavaju veliko priznanje poraza ovog konkretnog aspekta spoljne politike SAD.

Tokom posjete Ankari, američki državni sekretar Reks Tilerson, takođe je izjavio u četvrtak da će se SAD povući sa svog prethodnog stava.

– Status Asada na duže staze odlučiće sirijski narod – rekao je Tilerson na konferenciji za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Bivši američki predsjednik Barak Obama rekao je još u avgustu 2011. godine da Asad mora da ode sa vlasti ali je do septembra 2015. godine njegova administracija ublažila stav kada je tadašnji državni sekretar Džon Keri tvrdio da Asad treba da ode, ali da će se o pitanju kada će se to dogoditi odlučivati u pregovorima.

Pitanje da li će Asad ostati na vlasti mučilo je lidere širom svijeta. Od januara je na snazi nesiguran prekid vatre kojem su posredovali Moskva, Teheran i Ankara.

Moskva i Ankara posebno su se pojavili kao garanti prekid vatre, ali u suštini sve zemlje, uključujući i SAD pod Obaminom administracijom, željele su da vide svrgavanje Asada sa vlasti. Čini se da je pitanje sa kojim su se lideri borili da li Asad može, treba ili će ostati na vlasti, sada postalo jasnije.

Dok se SAD bori da održi svoju volju na međunarodnoj sceni, povlačenje podrške Vašingtona protivnicima Asada predstavlja veliki udarac interesima koji su željeli da Asad bude smijenjen.

Kao odgovor na pitanje o tome da li će političko rješenje u Siriji uključiti ostavku Asada, Hejlijeva je rekla: “Ovo je jedna od situacija u kojima SAD i Rusija svakako mogu da razgovaraju i kažu: Dobro, kako možemo da dođemo do boljeg rješenja ovdje? Ali pitanje Asada ostaje”.

Početkom marta portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner rekao je da Asad nije “prihvatljiv lider za čitav sirijski narod” Svrgavanje Asada bilo je jedan od prvih ciljeva Obamine administracije na Bliskom istoku.

Vojska SAD na prvim linijama fronta

Raša tudej je snimila američke vojnike na prvoj liniji fronta u sirijskom gradu Tabki, u blizini Rake.

Američka vojska, zvanično, samo pomaže Demokratskim snagama Sirije u okviru programa “Treniraj i pomozi”.

Međutim, predstavnici Demokratskih snaga Sirije, saveznici SAD u operaciji “Gnjev Eufrata”, su naveli da se Amerikanci nekad bore zajedno sa njima na bojnom polju. Međutim, odbili su da to potvrde pred kamerama.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *