Bugarska šalje vojsku na granice, 120.000 migranata čeka da prijeđe u Evropu

Svijet

Hiljade migranata koji su se nalazili u Turskoj stigle su na granice Grčke i Bugarske, koje su upozorile da ih neće primiti.

 

Ankara je prethodno najavila da neće više sprečavati odlazak migranata u Evropu.

 

Izbjeglice koje su turski graničari pustili da izađu iz Turske sukobile su se s grčkim policijskim snagama koje ih sprečavaju da uđu u Grčku i na tlo Evropske unije. Policija koristi suzavac, a migranti policiju gađaju kamenjem.

 

Mediji u Turskoj pišu da je stanje na granicama haotično.- Stotine migranata su krenule iz turskog grada Edirne prema granici s Grčkom i čekaju da prijeđu granični prijelaz Pazarluke i da uđu u Grčku. Od jučer se njihov broj udvostručio i povećava se svake minute. Noć su proveli napolju pored hladnih vremenskih uvjeta. Migranti su iz Sirije, Irana, Iraka, Maroka i Pakistana – navodi se u tekstu “Hurriyeta”.

 

“Milliyet” izvještava da drugi val migranata iz mjesta poput Dikilija, İzmira i Ajvačıka se brodom prebacuje i iskrcava na grčkom otoku Lezbosu kao tranzitnoj ruti prema Evropi.

 

“Yeni safak” u tekstu s dramatičnim naslovom “Turska je otvorila vrata, 120.000 migranata će biti na pragu Evrope” piše da su nakon pet godina izbjeglice opet na putu ka Evropi.

 

– Hiljade ih kreću ka zemljama EU. U Evropi počinje panika. Bugarska je poslala 1.000 vojnika na granične prijelaze, a 120.000 izbjeglica čeka da prijeđe u Evropu – piše “Yeni safak”.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *