Erdogan odbio milijardu evra pomoći EU

Svijet

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ljut je što ga je Evropska unija izigrala i pustio je migrante da krenu ka Evropi. Evropa pokušava da ga odobrovolji, on joj ne veruje.

 

“Rekli su nam: ‘Poslaćemo vam milijardu evra pomoći, a da zadržimo 4 miliona izbeglica’. Koga vi mislite da prevarite?”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare o novoj migrantskoj krizi koja ponovo preti da ugrozi i stabilnost i ekonomiju Evrope.

 

Ovo je Erdoganova jasna poruka Evropi, iz koje, pak, stižu još odlučnije poruke da se granice EU brane u Grčkoj, kao i da turski predsednik “zloupotrebljava ljude”, što mu je prebacio austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Nakon što je Turska “otvorila” svoju granicu, više od 100.000 migranata nalazi se na granici sa Grčkom, u nameri da probiju grčku odbranu. Grci su u međuvremenu raspooredili dodatne vojne snage, a u vodama Grčke se gotovo stalno dešavaju incidenti, jer migranti u čamcima ili impromizovanim plovilima pokušavaju da se dokopaju obale Grčke.

 

Erdogan poručuje da će Evropu preplaviti milion migranata, ljut što je Evropa “odbila da snosi zajednički teret” za brigu o ljudima koji su izbegli iz ratnih područja na Bliskom istoku.

 

“Potcenili su me, verovatno su mislili da blefiram. A kada sam ‘otvorio vrata’ (tursku granicu), telefon ne prestaje da mi zvoni. Zovu me i kažu: ‘Zatvaraj granicu’. Ja im odgovaram da je sada kasno. Granica je otvorena i sada će Evropa dobiti svoj deo tereta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *