Pronađena dva tipa novog virusa korona

Svijet

Naučnici u Kini koji proučavaju porijeklo epidemije novog virusa korona saopštili su da su pronašli dva njegova tipa koji izazivaju zarazu.

 

Istraživači sa Univerzitetske škole za životnu nauku u Pekingu i Pasterovog instituta u Šangaju upozorili su da su njihove analize zasnovane na ograničenoj količini podataka i da su neophodne naknadne analize obimnijih informacija da bi se bolje razumjela evolucija virusa.

 

Preliminarna studija pokazuje da agresivniji tip novog virusa, povezan sa epidemijom u Vuhanu, ima udio od oko 70 odsto u analiziranim uzorcima, dok je njih 30 odsto povezano sa manje agresivnim tipom.

 

Dominacija agresivne forme virusa opala je poslije početka januara 2020. godine, saopštili su naučnici.

 

“Ova saznanja snažno podržavaju urgentnu potrebu za dodatnim i momentalnim sveobuhvatnim istraživanjima koja kombinuju podatke o genomu, epidemiološke podatke i grafikone kliničkih simptoma pacijenata sa virusnim oboljenjem Kovid-19”, napisali su istraživači.

 

Njihovi zaključci objavljeni su u “Nacionalnoj naučnoj reviji”, koju izdaje Kineska akademija nauka.

 

U Kini se bilježi pad broja novih slučajeva zaraze poslije uvođenja strogih mjera ograničavanja kretanja stanovništva.

 

U zemlji je u prethodna 24 časa registrovano 119 novih slučajeva zaraze, a dan ranije ih je bilo 125, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija. Umrlo je još 38 ljudi, pa je ukupan broj preminulih porastao na 2.981 do 3. marta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *