Orban poručio da će zaustaviti migrante na granici

Svijet

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da će ta zemlja, ukoliko izbjeglice ne budu zaustavljene ranije, postaviti barijere i zaustaviti ih na srpsko-mađarskoj granici.

 

Orban je na samitu Višegradske grupe u Pragu upozorio da treba biti obazriv, jer 130.000 izbjeglica sjeverno od grčkih granica čeka da uđe u Evropu, iako su za sada grčke vlasti uspješne u sprečavanju ilegalnih prelazaka.

 

Izbjeglice su krenule ka Evropi nakon što je Turska prošle nedjelje odlučila da im dozvoli prelazak u zemlje EU.

 

– Ti ljudi moraju biti zaustavljeni i na drugim granicama, poslije Grčke – rekao je Orban, u kontekstu pomoći koja je ponuđena Makedoniji i Srbiji, prenijela je MTI.

 

Orban je rekao i da je stav Mađarske o ilegalnoj migraciji opšteprihvaćen u Evropi.

 

Podsjetivši na izgradnju zaštitne ograde duž mađarske granice 2015. godine, Orban je rekao da je Mađarska utrla put u borbi protiv izbjeglica iz islamskih zemalja i da je danas jasno da je to bilo uspješno.

 

– Vremena kada su Mađari bili izloženi uvredama zbog toga što štite svoje granice, promijenila su se. Mi radimo svoj posao i vjerujemo da naši rezultati govore sami za sebe – ocijenio je Orban i dodao da je savjetovao svim zemljama da primjene mađarski model iz 2015. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *