Grčka planira deportovati migrante koji su stigli nakon 1. marta

Svijet

Grčka će transportovati migrante koji su ilegalno stigli na njen teritorij nakon 1. marta u sjeverni grad Serres, nakon čega ih planira deportovati nazad u njihove zemlje, izjavio je u srijedu naveče grčki ministar migracija Notis Mitarači.

 

Više hiljada migranata je krenulo za Grčku otkako je Ankara 28. februara odlučila da će omogućiti migrantima da pređu granice u Evropu, uprkos obavezi da ih drži na svom teritoriju u okviru sporazuma sa Evropskom unijom iz 2016. godine.

 

Stotine migranata su ušle u Grčku, mnogi morskim putem do Lezbosa i drugih grčkih ostrva. Ankara i Atina međusobno se optužuju da koriste pretjeranu silu na zajedničkim granicama, gdje su se migranti posljednjih dana sukobljavali sa sigurnosnim snagama.

 

– Naš cilj je da ih vratimo u njihove zemlje – rekao je Mitarači atinskoj novinskoj agenciji, prenosi Rojters.

 

Takođe je rekao da će migranti koji su ušli u zemlju prije 1. januara 2019. godine i koji žive na otocima narednih dana biti premješteni na kopno.

 

Grčka je 1. marta najavila da neće prihvatiti nove zahtjeve za azil, mjesec dana nakon što je došlo do gomilanja migranata na granici što je izazvalo kritike agencija za ljudska prava.

 

Turska je optužila grčke snage da su ubile jednog migranta i ranile još pet osoba, što je Grčka žestoko demantovala.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *