Manjak radne snage povećao zarade u Njemačkoj

Svijet

Cijena radnog sata u Njemačkoj poskupila je 2019. godine za 3 odsto u odnosu na 2018, što je najveći rast cijene rada od 2012, saopštio je Njemačka statistička kancelarija u Visbadenu u utorak. Pritom je bruto satnica poskupila za 2,9, a davanja na satnicu 3,2 odsto, prenosi portal SEEbiz.

 

Njemačka je prošle godine sa 62,7 milijardi sati ostvarila i rekordan broj radnih sati, što je najviša vrijednost od 1991. Rekordan je i broj zaposlenih osoba u Njemačkoj, koji je u 2019. iznosio 45,3 miliona.

 

Stručnjaci rast cijene rada povezuju s manjkom radne snage. Prema procjenama ekonomskih instituta, trenutno je nepopunjeno preko milion radnih mjesta. Nedostatak stručnjaka podiže i cijenu radnog sata, prenosi Blic.

 

Na nivou Evropske unije, kako proizlazi iz danas objavljenih statistika, najveći rast cijene sata zabilježen je u onim zemljama članicama u kojima je i odliv stručne radne snage najakutniji. Tako je u Rumuniji sat rada u samo godinu dana poskupio za 12,8, u Mađarskoj 9,9, te u Bugarskoj 9,7 odsto.

 

U Hrvatskoj je u trećem kvartalu 2019. cijena sata rada u poređenju sa istim periodom prošle godine poskupila za 5,2 odsto.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *