Francuska redukuje saobraćaj, Češka uvodi karantin

Svijet

Češka Vlada razmatra uvođenje karantina na cijeloj teritoriji te zemlje nakon što je potvrđeno da je 231 osoba zaražena virusom korona, rekao je premijer Andrej Babiš.

 

Vlada će zasjedati danas poslijepodne, rekao je Babiš i dodao da se država priprema da uvede neke fundamentalne mjere, prenosi agencija ČTK.

 

Od sutra će svim strancima i Česima biti zabranjen ulaz u Češku, s nekim izuzecima.

 

Babiš je pozvao građane da smanje interakciju što je više moguće. On smatra neophodnim da posebno stariji ostanu kod kuće, prenosi ČTK.

 

Prema Babiševim riječima, javni prevoz ne očekuje nikakva ograničenja, ali je razgovarano o jačanju mjera prevencije i zaštite.

 

Prema posljednjim podacima, najveći broj zaraženih u Češkoj je uzrasta od 25 do 54 godine. Najveći broj zaraženih juče je prijavljen je u Pragu, ali su i druge oblasti prijavile infekciju. Među zaraženima su i dva ljekara.

 

Do sada je testirano više od 4.000 ljudi.

 

Zbog virusa korona Vlada Češke je u četvrtak proglasila vanredno stanje, otkazane su kulturne i sportske manifestacije, a prodavnice i restorani su zatvoreni.

 

Naredbi o zatvaranju ne podliježu prodavnice sa hranom, apoteke, prodavnice sa kozmetikom, kao i benzinske pumpe.

 

U nekim kompanijama postoji mogućnost dostave hrane zaposlenima.

 

Francuska će početi sa redukcijom međugradskog avionskog, željezničkog i drumskog saobraćaja da bi se spriječilo dalje širenje virusa korona, rekli su danas zvaničnici.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ministar ekologije Elizabeta Borne i ministar saobraćaja Žan-Baptist Đebari rekli su da će se teretni saobraćaj odvijati uobičajeno, što važi i za metro.

 

– Moramo što je više moguće da ograničimo naše kretanje. Putovanja na druge pruge moraju se reducirati samo na najneophodnije – rekla je Borne.

 

Đebari je naveo da će broj vozova na duge relacije biti prepolovljen, dok će nekoliko terminala na aerodromima u Parizu biti zatvoreno.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *