Gejtsova fondacija spremna izdvojiti 100 miliona dolara pomoći

Svijet

Osnivač Microsofta Bil Gejts u srijedu je korisnicima internetskog foruma Reddit rekao da bi korona virusom uslovljena obustava normalnog života u svijetu mogla trajati 10 sedmica, čak i ako se situacija bude dobro razvijala.

 

Ako neka zemlja bude dobro izvela obustavu normalnog života te ako bude dobro testirala građane na korona virus, onda bi se unutar šest do 10 sedmica mogla ponovno otvoriti jer će imati mali broj zaraženih”, rekao je Gejts, a prenio Bloomberg.

 

Gejts, čija je fondacija za rješavanje krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa odvojila iznos novca koji bi se mogao popeti do 100 miliona dolara, iskoristio je Redditov “Pitajte me bilo što” događaj kako bi izrekao svoje mišljenje o socijalnom distanciranju, pelcovanjima i uticaju korona virusa na svjetsku ekonomiju.

 

Na pitanje o tome što ga najviše brine odgovorio je: “Brinem se zbog štete koju će pretrpjeti ekonomija, ali me još više brine kako će ova situacija uticati na zemlje u razvoju koje ne mogu provoditi socijalno distanciranje na isti način na koji to mogu raditi bogate zemlje i čiji bolnički kapaciteti nisu toliko veliki.”

 

On je rekao da bi se svi trebali pridržavati obustave jer će to dovesti do značajnog pada novih slučajeva zaraze.

 

“To će nam dopustiti da se brže vratimo u normalu. Moramo biti smireni iako je riječ o situaciji bez presedana”, dodao je.

 

Korisnici su ga pitali hoće li se možda u borbi protiv korona virusa koristiti lijek klorokin koji se inače primarno koristi za borbu protiv nekih oblika malarije.

 

“Puno se lijekova ispituje i ovo je jedan od njih. Ako se ispostavi da je efikasan, moraćemo obezbijediti da ga dobiju najpotrebitiji jer ga ima u ograničenim količinama”, odgovorio je Gates.

 

Na pitanje o tome kada bi se moglo napraviti vakcijnu odgovorio je: “Prva vakcina koja će se napraviti dobiće radnici u zdravstvu i drugim ključnim službama. To bi se moglo dogoditi unutar 18 mjeseci ako sve prođe dobro, no svi smo oprezni s obećanjima. Na ovome se radi punom parom.”

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *