Osam teroriosta uhapšeno zbog napada u Sankt Peterburgu

Svijet

Osam članova terorističke ćelije iz centralne Azije uhapšeno je u vezi sa eksplozijom u metrou u Sankt Peterburgu, rekao je direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

Bortnjikov je rekao da je šestoro ljudi uhapšeno u Moskvi, a dvoje u Sankt Peterburgu. Kod terorista je pronađena velika količina oružja i municije koju su zapljenili pripadnici policije.

“Zapljenjena je velika količina oružja. U toku je potraga za saučesnicima i organizatorima”, rekao je Bortnjikov na sjednici Nacionalnog odbora za borbu protiv terorizma”, prenosi “Sputnjik”.

On je podsjetio da su prošle godine ruske službe bezbednosti spriječile 16 djela terorizma u devet ruskih gradova i eliminisali 46 međunarodnih terorističkih ćelija.

Bortnjikov se založio za dodatne mjere na granicama u cilju sprečavanja infiltracije terorista, dodajući da je napad u Sankt Peterburgu pokazao kako aktuelne mjere nisu u potpunosti plodotvorne.

” Većina članova terorističkih ćelija su državljani Zajednice Nezavisnih Država koji dolaze u Rusiju kao radnici migranti”, rekao je Bortnjikov.

On je dodao da kompanije koje koriste rad migranata u Rusiji teba da preduzmu veću odgovornost za poboljšanje efikasnosti mjera protiv terorizma.

Ranije je već uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su povezane sa napadom.U eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu 3. aprila poginulo je 14 ljudi. Napad je izvršio bombaš samoubica Akbaržon Džalilov, rođen u Kirgistanu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *