Putin: Idlib izrežirana operacija, planiraju nove

Svijet

Ruski predsjednik je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskom naoružanjem i da postoji plan da se “podmetnu hemikalije u južnim pregrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem”.

Putin je nakon razgovora sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom u Moskvi rekao da ga ova situacija podsjeća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku.

“Nakon toga izvedena je vojna operacija u Iraku, koja se završila razaranjem čitave zemlje, rastom terorističke prijetnje i pojavom Islamske države na svjetskoj sceni”, rekao je Putin.

Putin je zatražio od Ujedinjenih nacija da sprovedu nezavisnu istragu napada u Idlibu i rekao da su sirijske vlasti spremne da puste međunarodne eksperte u svoje vojne baze u sklopu istrage.

Putin je u Kremlju ove poruke poslao nekoliko sati prije dolaska američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je tokom jutra “izdao ultimatum Rusiji” u kome kaže da Moskva mora da izabere stranu – ili da se prikloni SAD i njenim saveznicima po pitanju Sirije ili da “prihvati zagrljaj Irana, Hezbolaha i Asada”.

Istovremeno je iz Kremlja poručeno da su odnosi dvije svjetske supersile na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *