EU izdvaja 100 milijardi evra da bi spasila radnike od otkaza

Svijet

Evropska komisija izdvaja 100 milijardi evra za podršku kompanijama širom 27 država članica EU.

 

Evropska komisija ovaj novac izdvaja, kako bi u situaciji aktuelne krize kompanije ne bi otpuštale radnike već ih zadržale u okvirima skraćenog radnog vremena.

 

”Možemo da mobilišemo 100 milijardi evra za ove potrebe. To će biti moguće zahvaljujući garancijama zemalja članica od 25 milijardi evra. U pitanju je evropska solidarnost na delu”, kaže predsdnica Komisije Ursula fon der Lajen.

 

U sedištu EK u Briselu je predstavljen radni okvir nove inicijative “Šur” koja za cilj ima očuvanje radne snage u EU.

 

“‘Šure’ je evropski podržano skraćeno radno vreme. Ono može da ublaži efekte recesije – zadržava ljude na poslu, omogućava kompanijama da se vrate snažno na tržišta po pokretanju svetske ekonomije”, kaže fon der Lajen.

 

Ona napominje da će ova pomoć biti stavljena na raspolaganje svim zemljama članicama EU kako bi osnažili njihove kratkoročne planove rada.

 

Predsednica Evropske komisije ukazuje da i strukturni fondovi EU mogu biti od pomoći kao bi se zadržala radna mesta i poručuje da će zemljama članicama biti omogućeno da pristupe svim preostalim sredstvima na koja imaju pravo na brz način.

 

“Izuzeli smo uslove kako bismo olakšali pristup evropskom novcu. Imamo punu fleksibilnost kada je reč o regionima i prioritetima u svim zemljama članicama”, kaže fon der Lajen.

 

U Evropskoj komisiji navode da je EU, uključujući institucije i zemlje članice, do sada mobilisala 2.770 miljardi evra, što predstavlja ”najveći odgovor na evrposku krizu ikada”.

 

Brisel upozorava da se EU mora pripremiti za dugoročni oporavak nakon krize COVID19, u čemu će budući sedmogodišnji zajednički budžet biti ”centralni stub” i ”najjači instrument” evropskog odgovora.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *