SZO smatra da nije vrijeme da mjere u Italiji oslabe

Svijet

Vidljivi prvi znaci usporavanja epidemije korona virusa u Italiji, ali Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nije vrijeme da se mjere oslabe, već da je potrebno udvostručiti i utrostručiti napore kako bi pobijedila epidemija.

 

“Iako postoje pozitivni znaci u Italiji, situacija je i dalje veoma zabrinjavajuća. U Evropi se zaraza i dalje siri, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva do jutros iznosio 687.236, a 52.824 osobe su umrle”, rekao je Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

 

Polovina lecenih od korona virusa u Italiji, od kako je započela epidemija, oporavio se u posljednjih deset dana. Samo u zadnja 24 sata izliječeno je 2.099 ljudi što je rekordan broj za jedan dan, najviši od početka epidemije. Juče je 51.000 osoba testirano na Covid-19 i samo 7,4% bilo je pozitivno.

 

“Ohrabrujuci rezultati, možemo govoritisamo o smanjujeu, ali sporom, broja zaraženih i hospitalizovanih, i taj rezultat varira od regiona do regiona”, objasnio je zamjenik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, italijan Ranieri Guera.

 

U protekla 24 sata u Italiji zabilježeno je 1. 195. novozaraženih, a još uvijek zabrinjava situacija u Milanu, gdje su svi parametri u porastu. U ostatku regiona Lombardiji smrtnost i hospitalizacija se smanjuju, a povećava broj oporavljeniih. Trenutno su u Italiji 95.962 osoba registrovane kao pozitivne na korona virus.

 

Raste zabrinutost i u pokrajini Veneto, gdje je u toku jednoga dana bilo 389 novih infekcija. Poovećava se i broj ljekara koji su umrli od epidemije Covid-19, zaključno sa jučerašnjim danom preminulo je 97.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *