Borel: Kina i Rusija bi mogle iskoristiti pandemiju za uticajnost

Svijet

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žosep Borel upozorio je na rizik da spoljni akteri van Evrope, prije svih Kina i Rusija, iskoriste situaciju sa pandemijom korona virusa da prošire svoj politički uticaj na pojedine evropske zemlje, u slučaju da Unija ne pruži adekvatan ekonomski odgovor na krizu.

 

– Postoji rizik da Kina i Rusija ne iskoriste krizu izazvanu širenjem epidemije korona virusa za svoj politički uticaj na pojedine evropske zemlje. Države poput Kine i Rusije medijski naglašavaju svoju pomoć u epidemiji, na korist njihovog javnog mnjenja, da bi istakle svoju geopolitičku ulogu u svetu – rekao je Borel za italijansku Republiku, prenosi AgenziaNova, italijanski servis vesti na dnevnom nivou.

 

Kako je naveo, jasno je da Rusija i Kina žele da uvećaju svoj uticaj na globalnom nivou, što je, kako smatra, očekivano i “ne bi trebalo nikoga da iznenadi”.

 

Te zemlje koriste svoje kapacitete da prošire polje uticaja, navodi Borel i dodaje da je posredi “igra narativa” koja treba da pokaže da su određeni politički sistemi “bolji od naših po pitanju pandemije korona virusa”.

 

Upitan da li bi spoljni akteri mogli da iskoriste situaciju sa pandemijom da “unište” Evropu, Borel je rekao da taj rizik ne vidi te da, kako je kazao, “najveća opasnost dolazi od nas samih”.

 

Rusija i Kina su poslale pomoć zemljama u Evropi, a među prvima je pomoć dobila Italija, koja je u početku bila najteže pogođena epidemijom korona virusa.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *