U staračkom domu u Nju Džerziju pronađeno 17 tijela

Svijet

Policija je u mjestu Andover u Nju Džerziju pronašla 17 tijela u improviziranoj mrtvačnici jednog od najvećih domova za starije osobe u toj saveznoj državi, nakon anonimne dojave, prenose u četvrtak američki mediji.

 

Policija u Andoveru, stotinjak kilometara zapadno od Njujorka, nije mogla odmah potvrditi brojke.

 

Ali po “New York Timesu”, policija je otkrila u ponedjeljak 17 tijela u sobi, u improviziranoj mrtvačnici doma Andover Sub-Acute and Rehabilitation Unit.

 

Tih 17 preminulih osoba dio su od 68 nedavno umrlih u toj ustanovi od kojih je 26 imalo pozitivan nalaz na korona virus.

 

“Osoblje je očito bilo preopterećeno, a vjerojatno ga je i premalo”, rekao je Eric Danielson, šef lokalne policije.

 

“Šokiran sam da su tijela bila nabacana u improviziranoj mrtvačnici”, rekao je guverner Nju Džerzija na Twitteru i poručio da je zatražio istragu.

 

Taj slučaj, koji se dogodio u saveznoj državi koja ima najviše mrtvih nakon Njujorka, ilustrira dramatičnu situaciju u dijelu umirovljeničkih domova u epidemiji korona virusa koja je posebno opasna za starije.

 

U Njujorku i Nju Džerziju vlasti su obećale dati precizne podatke o stanju u domovima za starije.

 

Po mreži NBC, koja navodi sanitarne službe više američkih saveznih država, u epidemiji je umrlo 5.670 osoba u domovima, od više od 30.000, koliko ih je ukupno umrlo u SAD-u.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *