Naučnici tvrde da virus korona nije došao iz laboratorije

Svijet

Novi korona virus koji danas hara čitavim svetom možda je prvi put prešao na ljude negde na jugu Kine, a ne u gradu Vuhanu koji se smatra izvorištem ove zaraze. To je pokazala nova studija koja se suprotstavlja naširoko prihvaćenim teorijama o poreklu pandemije.

 

Mapirajući “mrežu” genoma korona virusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača predvođenih genetičarem sa Univerziteta Kembridž utvrdio je da se prva infekcija virusa Covid-19 mogla dogoditi još u septembru, u regionu južno od Vuhana. U studiji se naglašava da je čovjek mogao da nosi patogen mnogo pre nego što je mutirao u smrtnonosniji oblik.

 

“Virus je možda prije nekoliko mjeseci mutirao u konačni oblik, ali je ostao unutar sljepog miša ili druge životinje, ili čak i čovjeka nekoliko mjeseci, a da nije inficirao druge pojedince” rekao je genetičar Piter Forster za “Saut Čajna Morning Post”.

 

Kako se navodi, virus je počeo da se širi među ljudima negde između 13. septembra i 7. decembra, stvarajući mrežu koja je predstavljena u studiji.

 

Iako se veruje da je virus prešao sa sljepih miševa na drugu životinju, pangoline na primer, i onda na ljude, novi nalazi bi mogli da ponište prevladavajuće ideje. Prvobitne teorije su pokazale da se “skok” na ljude dogodio na mokroj pijaci u Vuhanu, ali nova studija je to dovela u pitanje, sugerišući da Covid-19 potiče južno od kineskog grada.

 

“Ako moram da dam odgovor, pre bih rekao da je virus počeo da se širi sa juga Kine, a ne iz Vuhana” naveo je Forster.

 

Ipak, sve bi moralo da se provjeri dodatnim analizama sljepih miševa ili drugih potencijalnih životinja domaćina, kao i uzorcima tkiva prvih pacijenata, dodao je on, prenosi RT.

 

“Ali je ovo je najbolja pretpostavka koju možemo da napravimo u ovom trenutku, čekajući dodatnu analizu daljih uzoraka pacijenata iz bolnica” naveo je on u odvojenom intervjuu za Njuzvik.

 

Kako kruže pitanja oko porjekla pandemije, brojne kontroverze su nedavno stekle na značaju, a nekoliko vodećih američkih medija se ove nedelje bavilo i temom da je virus možda pobjegao iz laboratorije za virologiju maksimalne sigurnosti u Vuhanu. Iako predsednik SAD nije zvanično usvojio tu tvrdnju, rekao je da Bela kuća razmišlja o toj ideji, dok istovremeno optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

 

Tramp je u više navrata optuživao Kinu za “zataškavanje” u ranim fazama izbijanja epidemije, insistirajući na tome da je čak i SZO pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *