Razvoj 155 lijekova i 79 vakcina protiv virusa korona

Svijet

U borbi protiv korona virusa u cijelom svijetu, u ovom trenutku, razvija se ukupno 155 lijekova i 79 vakcina, saopštio je Austrijski Institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA), koji je i sakupio ove podatke.

 

Bečki institut, koji je specijalizovan za podršku naučnim odlukama u sektoru zdravstva, blisko je sarađivao sa evropskim kolegama u ovom pregledu.

 

Većina od 155 lijekova u razvoju za COVID-19 već je odobrena za druge virusne infekcije. Od 79 kandidata za vakcinu nijedna nije napustila fazu razvoja. Izgleda da epruvete ovog svijeta trenutno postoje samo za koronaviruse.

 

Farmaceutske i biotehničke kompanije, univerzitetski instituti, istraživačke ustanove i klinike širom svijeta ulažu ogromna sredstva u istraživanje i razvoj lijekova i vakcina za borbu protiv pandemije.

 

Doktorica Klaudia Vajld, šefica AIHTA i njen tim identifikovali su ukupno 155 lijekova koji su u ovom trenutku testirani na svoje dejstvo protiv SARS-CoV-2 / COVID-19.

 

Svi se zasnivaju na jednom ili više poznatih antivirusnih sredstava: Remdesivir, Lopinavir i Ritonavir, Favipirvir, Darunavir, hlorokin fosfat , Hidroksiklorokin, Kamostat Mesilat , APN01, Tocilicumab, Sarilumab i Interferon beta 1a.

 

“Budući da je većina ovih lijekova već odobrena za druge indikacije, međunarodni regulatori naglašavaju da su potrebni jaki dokazi za ključne studije”, istakla je dr Vajld.

 

Kako bi pojačala ovu tvrdnju, Evropska agencija za lijekove (EMA) takođe je osnovala svoju radnu grupu COVID-19.

 

Svih 79 kandidata za vakcinu koje je AIHTA identifikovala u HSS-u podijeljeni su u tri vrste vakcina: žive vakcine – sa aoslabljenim sojevima virusa, mrtve vakcine- sa virusnim proteinima i vakcine na bazi gena – sa specifičnom DNK ili mRNK.

 

Većina ovih projekata je još uvijek u fazi razvoja i još nisu odobreni. Jedanaest lijekova i osam kandidata za vakcinu su se izdvojili u razvoju i smatraju se naročito perspektivnim u stručnoj literaturi, ukazuje AIHTA.

 

Izvještaj AIHTA je dragocjena pomoć u odlučivanju u trenutku kada će zdravstveni sistemi morati da izaberu najprikladniji lijek ili vakcinu protiv COVID-19 iz širokog spektra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *